http://www.vkdszsz.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/532689head_1_viz.jpglink
http://www.vkdszsz.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/613159head_11_viz.jpglink
http://www.vkdszsz.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/251288head_2_szenny.jpglink
http://www.vkdszsz.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/237880head_22_szenny.jpglink
http://www.vkdszsz.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/456960head_3_konf.jpglink
http://www.vkdszsz.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/947012head_33_konf.jpglink

TÁMOP Szakmai Konzultáció Pécsett

Email Nyomtat PDF

A Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége az "Érdekérvényesítő képességek, kompetenciák fejlesztése, munkajogi és munkaügyi ismeretek gyarapítása, a szociális párbeszéd erősítése a víziközmű-és fürdőszolgáltatás területén” című TÁMOP pályázat keretében április 22.-én szakmai konzultációt rendezett Pécsett, a Tettye Forrásház Zrt. tanácstermében a víziközmű-szolgáltatás aktuális kérdéseiről és a baranyai régióban megvalósult integráció tapasztalatairól, a munkavállalókat érintő munkaügyi és munkajogi kérdésekről, és az érdekképviseletek szerepéről.
 
A megjelenteket Fürjes-Gábor a VKDSZ elnöke, a TÁMOP pályázat szakmai vezetője köszöntötte.

Halasy Károly a TÁMOP pályázat projekt menedzsere, a rendezvény moderátora kihangsúlyozta, hogy a TÁMOP pályázatnak köszönhetően az elmúlt egy évben több mint 500 érdekképviseleti vezető számára szerveztek szakmai programokat, képzéseket és konferenciákat Siófokon, Miskolctapolcán, Kecskeméten, Sopronban, Kazincbarcikán, Hajdúszoboszlón, Debrecenben és legutóbb Székesfehérváron.
                                
A szakmai konzultáción, melyen a VKDSZ Elnöksége, a Tettye Forrásház Zrt., a Baranya-Víz Zrt. és a DRV Zrt. érdekképviseleti vezetői vettek részt, elsőként Sándor Zsolt a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója kapott szót, aki előadásában részletesen bemutatta a pécsi vízmű-társaság szolgáltató tevékenységét, eredményeit és célkitűzéseit.
                               
Előadásában kiemelte a fejlesztés jelentőségét, mely záloga lehet a hosszú távon is biztonságos víziközmű-szolgáltatásnak. Elmondta, hogy a Tettye Forrásház Zrt. és a Baranya-Víz Zrt. mindenki számára megnyugtató eredményes és gazdaságos együttműködés kialakításán dolgozik a régióban, melynek az előkészítése most van folyamatban.

Az előadást követően Henzel Péter a munkahelyi szakszervezeti titkára és az üzemi tanács elnöke kifejtette véleményét az elhangzottakkal kapcsolatban. Megerősítette, hogy konstruktív, jó együttműködés alakult ki a vezetéssel, rendszeresen találkoznak, ahol megbeszélik a munkavállalókat érintő kérdéseket.
                              
A szakmai konzultáción Csollák István a Baranya-Víz Zrt. vezérigazgatója tájékoztatta a jelenlévőket a baranyai régióban megvalósult integrációról és az azt megelőző folyamatokról.  Kiemelte, hogy több lépcsőben valósult meg az integráció, mely érintette a Mohács-víz Kft., a Komlóvíz Kft., a Sziget-víz Kft. a siklósi Tenkesvíz Kft. és a Harkányi Vízmű munkavállalóit is.
                             
Elmondta, hogy az integráció során minden esetben alkalmazták a jogutódlással összefüggő szabályokat és nagy figyelmet fordítottak az átvett dolgozók továbbfoglalkoztatására, a munkahelyek megőrzésére. A munkavállalók átvétele során, a dolgozókat érintő kérdésekben egyeztettek a munkahelyi szakszervezettel.
Az előadást követően szót kapott Fonyódi Péterné a munkahelyi szakszervezet elnöke is, aki elmondta, hogy valóban hosszú, összetett folyamat volt az átalakulás, több, korábban önálló vízmű-társaság integrációja eredményezte a Baranyavíz Zrt. kialakulását.
                           
Kiemelte, hogy az átalakulás a szakszervezet számára is új helyzetet teremtett, ugyanis korábban csak a Komlóvíz Kft.-nél volt működő szakszervezet, kollektív szerződés, a többi helyen nem. Bíztatónak nevezte azonban, hogy az elmúlt időszakban sikerült megduplázni a taglétszámukat az új belépőkkel. A munkáltatóval több esetben is konzultáltak az integráció során. Reményét fejezte ki, hogy ez a közeljövőben várható szervezeti változások időszakában is így lesz.
A rendezvény zárásaként Fürjes-Gábor József elmondta, hogy eredményesnek és jónak tartotta a programot, mert a munkáltatók és az érdekképviseleti vezetők közösen tekintették át a víziközmű-szolgáltatás aktuális kéréseit, a baranyai régióban megvalósult integráció tapasztalatait. Sok hasznos információ hangzott el, mely elősegíti a további jó együttműködést.
Végezetül kihangsúlyozta, hogy jelentős szakszervezeti eredménynek tekinthető, hogy a víziközmű-ágazat teljes átalakítása, integrációja mellett sikerült megőrizni a munkahelyeket, biztosítani - a jogutódlás elveinek alkalmazása mellett - a dolgozók tovább foglalkoztatását országosan és a baranyai régióban is. A közeljövő kiemelt feladatának tartja az egységes elveken alapuló munkaügyi kapcsolatok rendszerének kialakítását, az ágazat egészét érintő többmunkáltatós kollektív szerződés elfogadtatását és kiterjesztését.

 

További képek a galériában

VKDSZ

VKDSZ

Cím:
1146 Budapest, Borostyán u. 1/b

Telefon:
(+36-1) 467 0388

Fax:
(+36-1) 467 0387

Vonalban

Jelenleg 8 vendég olvas minket

Kapcsolataink

 

  logo-magyar-furdokultura.jpg