http://www.vkdszsz.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/532689head_1_viz.jpglink
http://www.vkdszsz.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/613159head_11_viz.jpglink
http://www.vkdszsz.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/251288head_2_szenny.jpglink
http://www.vkdszsz.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/237880head_22_szenny.jpglink
http://www.vkdszsz.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/456960head_3_konf.jpglink
http://www.vkdszsz.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/947012head_33_konf.jpglink

Családbarát szeminárium Hajdúszoboszlón

Email Nyomtat PDF

A Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége /VKDSZ/ az „Érdekérvényesítő képességek, kompetenciák fejlesztése, munkajogi és munkaügyi ismeretek gyarapítása, a szociális párbeszéd erősítése a víziközmű-és fürdőszolgáltatás területén” című TÁMOP pályázatának keretében április 9-10.-én Hajdúszoboszlón megrendezett konferencia témája a családbarát vállalati működés volt.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma családpolitikai főosztályának képviseletében Kormosné Debreceni Zsuzsa, a VKDSZ részéről pedig Fürjes József elnök nyitották meg a rendezvényt.
Mit jelent családbarátnak lenn? Miért fontos ez a vállalati eredményesség szempontjából? Mik az ágazati gyakorlatok? Hogyan fejlődhetünk tovább? – ezekre a fő kérdésekre kerestük a választ a másfél nap során.
Fürjes-Gábor József nyitó beszédében kiemelte, hogy a vízügyi ágazatban is megvannak azok a kulturális értékek személyi feltételek, hagyományok, amire rá lehet építeni egy családbarát szervezetfejlesztési programot. A szakértői támogatásnak és tanulmánynak köszönhetően mindezek részleteiben is kimutathatók, egyértelművé tehetők valamennyiünk számára.
Előnyös, hogy az Emberi Erőforrás Minisztérium szakmai pályázata és irányelvei egységes kereteket biztosítanak a programhoz és ezáltal a rendszer maga ellenőrzött, így fenntartható. Egyértelmű cél, hogy a munkaügyi auditokon keresztül az ágazat valamennyi munkahelyén érvényesüljenek azok a munkaszervezési feladatok, amelyek tekintettel lehetnek adott munkavállaló élethelyzetére, amivel adott esetben növelhető a munkavállalói elégedettség.
A téma kiindulási alapjaként a ProLabora Kft. szakértői által elvégzett felmérés szolgált, melynek keretében az ágazat 5 szervezeténél végeztek átfogó felmérést és alakítottak ki fejlesztési irányokat a Munka és Család Audit módszerével. Az audit már nem új eszköz a vízműveknél, az ÉDV Zrt. és az ÉRV Zrt. is ennek segítségével nyerte el korábbi években a Családbarát Munkahely címet. Ezúttal a Bácsvíz Zrt, a Nyírségvíz Zrt., a Soproni Vízmű Zrt., az ÉDV Zrt. és a fürdősök képviseletében a BGYH Zrt. vett részt a fejlesztési programban.
A szakértők elismerően számoltak be az eredményekről. Elmondhatjuk, hogy az ágazat kiemelkedő módon előtérbe helyezi működése során az emberi tényezőket, gondoskodással fordul munkavállalói felé. Van ahol ezt célzottan teszik, hangsúlyt helyezve a családbarát szempontokra, van ahol csak ösztönösen működik, de a vizsgált szervezetek mindegyikében –és a hallottak alapján feltételezhetően jellemzően a többi tagszervezetnél is- jelen van ez a szemlélet.
Ternovszky Csilla eredményeket bemutató előadásában számos konkrét jó gyakorlatot mutatott be, hogy ötletet meríthessünk, tanuljunk a többiek megoldásaiból. Az ÉDV Zrt. és a Nyírségvíz Zrt. családbarát politikáját részleteiben is megismerhettük, Kreitner Krisztina PR vezető illetve Szabó Istvánné vezérigazgató előadásán keresztül. A többi szervezetnek is lehetősége nyílt kiemelt területeik bemutatására a második napon megrendezésre került 4 szekcióbeszélgetés során.
 A találkozók egyértelmű célja az egymástól való tanulás, az ötletek megosztása, a lehetőségek közös átbeszélése volt, négy kiemelt terület mentén.
Többek között megtudhattuk, hogyan működik a Soproni Vízműnél a rugalmas munkaidő, milyen béren kívüli juttatásokat kapnak a Nyírségvíz dolgozói, hogyan kezeli a képzés, az utánpótlás biztosításának kérdéskörét a Bácsvíz Zrt., milyen családtámogatási megoldások vannak a BGYH Zrt.-nél. Még arra is volt lehetőség, hogy megvitassuk, mi a legideálisabb menü a családi napon…
Az auditban részt vevő szervezetek elismerésül átvehették a Munka és Család Audit Alaptanúsítványt. Bizton állíthatjuk, hogy senki nem távozott úgy, hogy ne kapott volna számos, a saját szervezetében is működőképes megoldást, amit akár rögtön ki is próbálhat, be is vezethet.
Aki pedig szeretne tovább lépni, személyre szabott fejlesztési tervet kapni, vegye igénybe a Munka és Család Audit szakértői támogatást. Legyünk minél többen családbarátok, legyen öröm az ágazatban munkavállalónak lenni!

A szeminárium előadói és szervezői

 

VKDSZ

Cím:
1146 Budapest, Borostyán u. 1/b

Telefon:
(+36-1) 467 0388

Fax:
(+36-1) 467 0387

Vonalban

Jelenleg 7 vendég olvas minket

Kapcsolataink

 

  logo-magyar-furdokultura.jpg